A&B Groep Blog | Our Telecom and ICT experiences

Europees bedrijfsleven betaalt te veel voor telecom

Posted by Ron Rijkenberg on Fri, Nov 27, 2015

Bedrijven betalen nog steeds te veel voor bellen, sms'en en dataverbruik bij mobiel internetten, vooral als zij over de landgrenzen opereren. De roamingtarieven, de extra kosten die moeten worden betaald voor dataverbruik in het buitenland, worden weliswaar in 2017 afgeschaft. Maar het echte probleem, naar mijn mening, is en blijft de lappendeken die Europa is op het gebied van telecom.

This blog article in English? Click here >

Roamingtarieven zijn niet het echte probleem, de Europese lappendeken wel.

Het afschaffen van de roamingtarieven is een stap in de goede richting, maar niet genoeg! Wij durven te beweren dat bedrijven niet heel veel zullen besparen door het afschaffen van de roamingtarieven. Telecomproviders zullen dan altijd nog op andere manieren hun geld willen verdienen.

Bedrijfsleven betaalt te veel voor telecom

De complexiteit van de Europese telecommarkt is het echte probleem

Het echte probleem waarmee bedrijven worden geconfronteerd, is de complexiteit van de Europese en wereldwijde telecommarkt. Daardoor is het erg ingewikkeld om scherpe contracten te sluiten met telecomaanbieders. Een internationaal opererend bedrijf moet bijvoorbeeld met een nationale provider een contract sluiten, maar ook met een provider in het buitenland – zelfs als die onder dezelfde naam opereren.

Complexiteit van de facturen

Onvolwassenheid van de Europese telecommarkt

In vergelijking met de Verenigde Staten is de Europese telecommarkt nog erg onvolwassen. Er zijn heel veel telecomaanbieders. Providers die wereldwijd opereren, doen dat ook per land en elk land heeft weer zijn eigen regelgeving. Het maken van global deals is daardoor bijna onmogelijk. Als je voor je complete bedrijf op zoekt bent naar het beste telecomcontract, is dat een extreem moeilijke exercitie.

Wereldwijde aanpak met lokale expertise

Daarom is kennis van essentieel belang om de telecommarkten goed te kunnen beoordelen. Op dit moment werken we al aan projecten waarin meer dan 50 landen de revue passeren. Onlangs hebben wij een kantoor in Kopenhagen geopend. Vanuit deze vestiging kunnen wij onze Deense, Zweedse, Noorse en Finse klanten lokaal nog beter bedienen. 

Naast de vestiging in Kopenhagen en ons hoofdkantoor in de Benelux zijn wij ook gestart met een eigen bedrijf en kantoor in Grand Rapids, Michigan, in de Verenigde Staten. Dit door een samenwerking aan te gaan met CBI Telecommunication Consultants. Daardoor is het mogelijk om wereldwijd telecomtrajecten (mobiele telefonie, vaste telefonie, netwerken en combinaties daarvan) aan te bieden met lokale expertise. Wij werken ook nauw samen met IBM. Dankzij die samenwerking hebben wij toegang tot de regio's AsiaPac en Afrika. 

Op dit moment voeren wij projecten uit voor bedrijven met vestigingen in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Azië en Afrika. Zelf vind ik die projecten leuk waar je te maken hebt met meerdere landen op verschillende continenten. 

11 % van de telecomfacturen klopt niet!

Behalve het optimaliseren van telecomcontracten, blijft het belangrijk om grip te houden op het dataverbruik van werknemers. Wij zorgen ervoor dat een bedrijf gedetailleerd inzicht houdt in het dataverkeer. Dat leidt tot bewuster en effectiever telefoongebruik, met een kostenbesparing van 20 tot 30 procent als resultaat.

Ook worden de maandelijkse facturen van de telecomaanbieders scherp in de gaten gehouden. Uit eigen onderzoek blijkt dat 11 procent van die facturen niet klopt. Door de steeds complexer wordende constructies en bundels is het voor providers erg lastig geworden om facturen foutloos in hun systemen te verwerken. Maar zij zijn natuurlijk wel verantwoordelijk voor de rekening die ze aan de klant versturen.

interview2.jpg

Lees ook het volgende artikel:

LET OP: Foutieve telecomfacturen, het komt vaak voor. Ook bij u! Lees hier verder >

Over A&B Groep:

Ons bedrijf is opgericht in 1999 en daardoor kunnen wij met trots zeggen dat we toonaangevend zijn als consultant op de telecommunicatiemarkt. Wij zijn gespecialiseerd in het optimaliseren van telecomcontracten en het beheren van complexe vraagstukken op het gebied van telecommunicatie en doen dat voor 500 bedrijven in binnen- en buitenland. A&B Groep is officieel Auditing & Sourcing partner van IBM op het gebied van Telecom Expense Management. Tot de klanten van A&B Groep behoren onder meer IBM, Rabobank Groep, De Lage Landen, Robeco, AkzoNobel, Fluor, A.S. Watson Group, Flowserve, Hanos Voor meer informatie bezoek ook eens de rest van onze website www.ab-groep.nl

Download GRATIS Whitepaper Telecom Expense Management van A&B Groep

 

 

Tags: Telecom Expense Management, Telecom, TEM, roaming, roamingtarieven